Diabetes is een stofwisselingsziekte die ook wel suikerziekte genoemd wordt. Personen met diabetes kunnen niet voldoende energie uit de suikers in het bloed halen. Bloedonderzoeken tonen dan ook een verhoogde glucosewaarde of hyperglycemie. Dit komt doordat de insulinereceptoren in de lichaamscellen niet goed werken of omdat er een tekort is aan insuline.

Diabetes Type 1

Het lichaam maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Patiënten moeten meermaals per dag insuline inspuiten of zelfs een insulinepomp dragen. Type 1 diabetes manifesteert zich vaak al op heel jonge leeftijd.

 • Geen insuline in het lichaam.
 • 10% van de mensen met diabetes
 • Vroeger ook wel jeugddiabetes genoemd.
 • Oplossing: aangepast dieet, medicatie, insuline spuiten.

Diabetes Type 2

Het lichaam heeft te weinig insuline en reageert ook niet goed op insuline. Een ongezonde levensstijl, leeftijd of erfelijke aanleg liggen aan de basis van type 2 diabetes.

 • Weinig insuline in het lichaam.
 • 90% van de mensen met diabetes
 • Vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd.
 • Oplossing: aangepast dieet, insuline spuiten of orale medicatie, sport
 

Wat houdt diabeteseducatie in?

Introductie diabeteseducatie:
Tijdens de introductie voorzien we alle informatie die nuttig is om comfortabel te leven met diabetes. Wat is diabetes? Wat kunt u zelf doen om de symptomen tegen te gaan? Meer inzicht in hoe de ziekte werkt, kunnen helpen in het dagelijks leven.
Gebruik van de glucosemeter:
Met een glucosemeter kunt u makkelijk zelf de glucosewaarde in het bloed meten. Dit is belangrijk om te weten vooraleer u insuline inspuit om de juiste dosis te bepalen. We leggen uit hoe het werkt, hoe u de waarde kan aflezen en wat het resultaat juist betekent.
Inspuittechnieken:
Insuline spuiten is voor iedereen verschillend. De techniek hangt af van huiddikte, naaldtype en persoonlijke voorkeur. We introduceren de verschillende mogelijkheden zodat u zelf de ideale methode kan kiezen. Het is ook belangrijk dat de insuline de juiste temperatuur en kleur heeft.
Hypo of hyper?
Een hoge of lage bloedsuikerspiegel herkennen is belangrijk. Het lichaam reageert verschillend op beide situaties en de behandeling is ook anders. Hoe herkent u hypoglycemie en hyperglycemie? Hoe kan u er efficiënt op reageren? Wat kan u best altijd op zak hebben?

Tijdens de diabeteseducatie besteden we ook aandacht aan de levensstijl van de patiënt. Wanneer nodig verwijzen we de patiënt ook door naar een diëtist, podoloog of rookstopbegeleider. Soms doen we beroep op een psycholoog en / of logopedist.

Het zorgtraject voor diabetes type 2

Het zorgtraject is een verbintenis tussen uzelf, uw huisarts en diabetesspecialist. Het traject biedt vele voordelen, maar er zijn ook een aantal voorwaarden waar u zelf aan moet voldoen. Dit systeem waarborgt een lange termijn opvolging en vermindert de kans op complicaties. Om de drie jaar moet het traject vernieuwd worden. Thuiszorg Meetjesland werkt altijd volgens het zorgtraject.

Om in aanmerking te komen voor het zorgplan, of een maximum aantal orale medicatie (4 medicamenten per dag), moet u type 2 diabetespatiënt zijn. Op het moment van de aanvang van het traject moet u een insulinebehandeling volgen met 1 of 2 injecties per dag of de behandeling overwegen. Meestal begeleidt de huisarts patiënten doorheen de procedure en brengt hij het globaal medisch dossier in orde.

Wat wordt terugbetaald door de mutualiteit en wat niet?

Binnen het kader van het zorgtraject geniet u als patiënt een aantal voordelen. De meeste behandelingen en kosten worden terugbetaald door het ziekenfonds, onder voorwaarde dat u een doktersvoorschrift kan voorleggen waarop duidelijk vermeld staat dat het om Zorgtraject Type 2 gaat.

 • Volledige terugbetaling voor diabeteseductie bij een erkende aanbieder.
 • Zelfzorgmateriaal is gratis via de apotheek of thuiszorgwinkel.
  • 100 lancetten per 6 maanden
  • 150 glucosestrips per 6 maanden
  • gratis glucometer iedere 3 jaar
 • Alle doktersbezoeken worden terugbetaald. U moet wel minstens ieder jaar op consultatie gaan bij de specialist en 2 keer per jaar naar de huisarts. 

Naalden voor insulinespuiten worden niet door het ziekenfonds terugbetaald en zijn volledig op kosten van de patiënt.

Praktische informatie

Voor een eerste introductie komen we graag bij de patiënt langs om kennis te maken en wat uitleg te geven over onze diensten. De educaties zelf worden georganiseerd in MCA, Kasteelstraat 49/01 te Assenede. Voor minder mobiele patiënten maken we een afspraak om de educatie aan huis te geven.