Bij gerichte wondzorg proberen we een wonde te behandelen zodat deze zo snel mogelijk volledig geneest. Sommige factoren kunnen de heling van een wonde belemmeren en ervoor zorgen dat een wonde een chronisch probleem wordt. Om dit te vermijden, passen we specifieke technieken toe om het herstel te bevorderen. Ieder type wonde vereist een verschillende aanpak en behandeling. We bestuderen aandachtig het type wonde en passen de juiste techniek toe om tot snelle genezing over te gaan.

Algemene wondzorg

De algemene wondzorg omvat gewone, niet gecompliceerde wonden. Dit kan gaan van snijwonden tot operatiewonden. Wondverbanden moeten regelmatig ververst worden en de wonde moet proper blijven. Hiervoor hoeft u niet iedere keer uw kostbare tijd door te brengen in de wachtzaal van de huisarts. We kunnen deze zorgen makkelijk in huiselijke sfeer uitvoeren, zonder dat u zelf de deur uit moet. Afspraken bij u thuis worden ingepland op momenten die u het best passen. Onze verpleegkundigen komen bij u langs om de wonde hygiënisch en professioneel te verzorgen.

Specifieke wondzorg

Onder specifieke wondzorg vallen de wonden die een specifieke aanpak vereisen. Dit zijn onder andere open beenwonden of ulcera, doorligwonden of decubitus, oncologische wonden en wonden die besmet zijn met een bacterie. Ieder wondprobleem wordt behandeld volgens de meest efficiënte methode. Ons team is op de hoogte van recente ontwikkelingen in de wondzorg en volgt het thema goed op. We gebruiken de technieken die hun effect al bewezen hebben en proberen zo een optimale genezing te bereiken.

Wondzorg voor mensen met diabetes

Een groot aantal diabetespatiënten krijgt uiteindelijk te maken met diabetische wonden. Deze letsels ontstaan meestal aan de voeten, maar kunnen zich ook elders manifesteren. Problemen met doorbloeding en een hogere gevoeligheid voor infecties liggen aan de basis van de wonden. De meest voorkomende huidproblemen bij diabetespatiënten zijn:

  • schimmelinfecties
  • droge en gevoelige huid
  • vetophopingen op injectieplaatsen
  • huidverkleuring
  • huidnecrose

Thuiszorg Meetjesland gebruikt aangepaste technieken bij verschillende wondtypes. Afhankelijk van het letsel, passen we ofwel een droge of natte wondzorg toe. Droge wondzorg houdt de wonde droog en bestaat vaak uit specifieke verbanden die het herstel van de wonde bevorderen. Natte wondzorg wordt toegepast bij necrotische wonden. Hier maken we gebruik van hydrogel, schuimverbanden of hydrofibers.

Welke types wondzorg worden terugbetaald?

 Alle behandelingen in de wondzorg worden terugbetaald ongeacht het type wonde. U moet wel een doktersvoorschrift kunnen voorleggen.